Aloe Vera

Aloe Vera är en växt som det finns över 200 arter av. Den som är mest känd av dessa är Aloe Barbadensis vars blad får ett innehåll som liknar en ganska tjock gelé. Bladen kan bli ungefär en halvmeter långa och relativt tjocka. Det är innehållet man tar tillvara på när man producerar Aloe Vera Gel som har ett mycket brett användningsområde. Växten finns även att köpa i Sverige men då som fönsterväxt och den bildar då inga halvmeter långa blad. En del tycker sig få viss effekt även av dessa blads innehåll på exempelvis sår, och att de läker snabbare om man bryter av ett blad och pressar ut innehållet på såret. Effekten kan möjligen finnas där men är nog relativt liten. En Aloe Vera i en blomkruka har mycket begränsad tillgång till näring i den lilla jord den har att växa i jämfört med de Aloe Vera växter som lever under sina riktiga villkor.

En Aloe Vera som fått växa upp som den ska, utomhus året runt, i rätt jord och med rätt klimat, får däremot en betydligt högre effekt. Som produkt tas den från bladen och filtreras i anläggningar för att få bort ämnen som annars kan ha laxerande effekt. Innanför bladens skal finns nämligen ett mycket laxerande ämne som måste avlägsnas då den även kan drickas och kallas då Aloe Vera juice.

För att inte förlora viktiga ämnen ska man kallpressa fram Aloe Vera vilket gör att alla ämnen som ska finnas med för att få en effektiv Aloe Vera produkt också blir kvar till den färdiga produkten. Det finns många produkter utöver Aloe Vera Gel och juice som exempelvis schampo, ansiktskrämer, handkräm och olika kosmetika för att nämna några. Däremot bör man se upp med val av produkterna eftersom det hos exempelvis flera stora producenter av schampo och kosmetika använder sig av en restprodukt från tillverkning av den riktiga som inte alls har samma effekt. Det finns även gel som kan ha gjorts på liknande sätt. Var växten har sugit upp sin näring ifrån har också stor påverkan. Man bör undvika att köpa sådan Aloe Vera som odlats i områden som är kända för en mindre vaksam och strikt kontroll på miljö.

Köper du Aloe Vera produkter som odlats i Europa så gäller hårda EU-krav på odlarna. Inom Europa finns odlingar på Kanarieöarna som också är det område som sägs vara ursprunget för Aloe Vera. I Sverige finns produkter som odlats på Kanarieöarna att köpa i en webbutik. Du kan läsa mer om produkterna och komma direkt till butiken från vår sida om aloe vera produkter.

Nyheter